Τριτη 21 Ιανουαριου 2014

Αγνή, Μάξιμος

  • Facebook
  • Twitter
  • Rss
  • Plus

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ + Αντέχει Η ΝΔ + Καταρρέει Το ΠΑΣΟΚ = Ο Αγώνας Θα Κριθεί Στο 90’

Ιαν 16, 2014
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το ποσοτικό συμπέρασμα της ενδιαφέρουσας δημοσκόπησης της GPO που παρουσιάζει αποκλειστικά το Newpost.gr αποτυπώνεται στον τίτλο:

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ. Περισσότεροι οι αναποφάσιστοι. Θρίλερ με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.  Σταθερά τρίτη η Χρυσή Αυγή.

Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογικό αποτέλεσμα, είναι η αποτύπωση του κλίματος που υπάρχει στην κοινωνία που διαμορφώνει την πολιτική πρόθεση ψήφου. Το κλίμα που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις, το επιβεβαιώνουν ή το ανατρέπουν οι πολιτικές και όχι το ανάποδο και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τα κομματικά επιτελεία που επεξεργάζονται τα ποσοτικά στοιχεία. Τα μυστικά, όμως κρύβονται στα ποιοτικά στοιχεία εκεί που ο δημοσκόπος με τις κατάλληλες ερωτήσεις ανακαλύπτει τις κρυφές σκέψεις και τις ελπίδες απομονώνοντας την οργή του ερωτώμενου. Οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιούνται από τα κόμματα για τις επικοινωνιακές τους ανάγκες, όμως και οι ψηφοφόροι έχουν εκπαιδευτεί ώστε να τις μετατρέπουν σε ένα όπλο απειλής κυρίως κατά της κυβέρνησης.    

Τη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του newpost.gr σχολίασε με αναρτήσεις του στο Facebook και στο Twitter o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Εγώ κρατάω το σημείο που δείχνει την αγωνία αλλά και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ που υπό προϋποθέσεις  μπορεί να γίνει ισχυρό όπλο της ΝΔ. 

«Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται κυρίως χάρη στο γεγονός ότι πλέον έχει εισροές από όλα τα κόμματα. Για να πετύχουμε, χρειάζεται σχέδιο, σοβαρότητα, συνοχή. Δηλαδή όχι μόνο "τι", αλλά και "πως" και "πότε"» γράφει ο κ. Παπαδημούλης .
Όποιος θεωρεί ότι η μάχη έχει κριθεί είτε για τις ευρωεκλογές, είτε για τις εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν είναι βαθιά… γελασμένος ή εξυπηρετεί τις κομματικές του σκοπιμότητες και ανάγκες.   

Τα ποιοτικά ευρήματα δείχνουν δύο διαφορετικά συμπεράσματα για τα δύο κόμματα. Η Ν.Δ. έχει προβλήματα συσπείρωσης και γι’ αυτό το λόγο χάνει το προβάδισμα και στην Ά Αθήνας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, δεν εισπράττει αλλά διατηρεί δυνάμεις διαμαρτυρίας αδυνατώντας  να εμφανίσει ξεκάθαρη εναλλακτική πρόταση.   

Με περιορισμένη την εμπιστοσύνη ότι η πολιτική του πρόταση αποτελεί εναλλακτική για τη χώρα, στη συγκεκριμένη τουλάχιστον συγκυρία, δεν του δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσει ισχυρό ρεύμα νίκης.  
Η αδιευκρίνιστη ψήφος παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς είναι αυξημένη στην πρόθεση για τις ευρωεκλογές και μειωμένη για τις βουλευτικές καταρρίπτοντας πλέον το φαινόμενο της χαλαρής ψήφου. 

Και φυσικά όσοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό να επιχειρηθεί μια χαλαρή αντιμετώπιση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών κάνουν τεράστιο λάθος καθώς αυτό είναι που θα κρίνει την πορεία της κυβέρνησης.   

Επί της ουσίας δηλαδή αρκετοί από αυτούς που συμμετείχαν στην έρευνα δεν ξέρουν τι να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές που έρχονται τον Μάιο αλλά γνωρίζουν τι θα πράξουν στις βουλευτικές όποτε και αν αυτές διεξαχθούν. Το δεύτερο είναι απειλή, το πρώτο  ουσιαστικός προβληματισμός καθώς η ευρωκάλπη είναι ορατή και η ώρα της απόφασης πλησιάζει. 

Από την άλλη το μεγάλο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στον προθάλαμο της εξουσίας είναι ότι  οι πολίτες ψάχνουν θετική εναλλακτική λύση. Η δεξαμενή αυτών των ψηφοφόρων είναι μεγάλη και καθοριστική για το εκλογικό αποτέλεσμα.     
Το βασικό ερώτημα όμως είναι το εξής: Με τι κριτήρια θα αποφασίσουν όσοι δεν διευκρινίζουν την πρόθεση ψήφου τους; Πάνω σε αυτούς θα επιχειρήσουν τα κομματικά επιτελεία να θέσουν τα διλλήματα τους. 

Το άλλο σημαντικό εύρημα είναι τα μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν εισπράττουν περισσότερες ψήφους, όπως συνέβαινε παλαιότερα.
Επίσης η δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΔΗΜΑΡ μπορεί να δημιουργήσει ρεύμα εισροών προς τη δεξαμενή της ΝΔ ενώ η σταθερότητα της ΧΑ όσο και αν ακούγεται παράδοξο δημιουργεί ισχυρό ανάχωμα αντισύστημικής-αντιμνημονιακής ψήφου προς τον ΣΥΡΙΖΑ.   

Τα κόμματα θα έχουν να διαχειριστούν και τη συμμετοχή,  που μπορεί να δημιουργήσει ρεύμα ανοχής με αποχή για την κυβέρνηση ή ρεύμα ανατροπής για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η πιθανότητα μεγάλης αποχής φαίνεται ισχυρή, σε αυτή την περίπτωση θα είναι ισχυρό πλήγμα στη στρατηγική της Κουμουνδούρου που επιχειρεί να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση το κλίμα για τις Ευρωεκλογές δεν έχει οριστικά διαμορφωθεί και φυσικά δεν έχει κριθεί.

Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια για τον Πρωθυπουργό στενεύουν και θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε πολιτικές κινήσεις αλλαγής του κλίματος. 

Η απαισιοδοξία πιάνει κόκκινο, αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, ωστόσο είναι ελαφρά χαμηλότερη από την προηγούμενη μέτρηση, όπου το κλίμα ήταν ακόμη χειρότερο.  Αυτό δίνει ένα παράθυρο ελπίδας στη ΝΔ που, όμως, είναι το τελευταίο και η αξιοποίηση του θα κριθεί στις επόμενες εβδομάδες. 

Η ΝΔ, στη δημοσκόπηση για το λεκανοπέδιο είναι στη δεύτερη θέση, αυτό δεν είναι καινούριο το ίδιο είχε συμβεί και στις εκλογές του Μαΐου( τον Ιούνιο πήρε κεφάλι στην Α’ Αθήνας). Αυτό που θα πρέπει να απασχολήσει το επιτελείο του πρωθυπουργού είναι η  χαμηλή συσπείρωση αλλά και το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των  ψηφοφόρων της ΝΔ  περνά στο χώρο της αδιευκρίνιστης ψήφου των αναποφάσιστων. 

Σε αυτό το χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί η εκλογική μάχη και αυτό αποτελεί μια απάντηση σε όσους χλεύαζαν το μεσαίο χώρο που έδινε παραδοσιακά μεγάλες νίκες στη παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ο Πρωθυπουργός, εμφανίζεται  αποφασισμένος να δώσει τη μάχη έως το τέλος, κόντρα στο αρνητικό δημοσκοπικό περιβάλλον. Η αντεπίθεση της κυβέρνησης δεν μπορεί να εδράζεται μόνο στην επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και κάποιον παροχών. Τα φτωχότερα τμήματα έχουν πάρει θέση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, το ζητούμενο είναι πως θα καταφέρει να δημιουργήσει ελπίδα στα μεσαία και παραγωγικά τμήματα του εκλογικού σώματος αλλά το κυριότερο, ασφάλεια για το μέλλον.

Το διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές φαντάζει μικρό ωστόσο στην  πολιτική είναι τεράστιος χρόνος που με στρατηγικές κινήσεις μπορείς να φέρεις τα πάνω κάτω και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα και στο επιτελείο του Σαμαρά αλλά και του Τσίπρα.

Ο αγώνας θα κριθεί στο 90'…

Πηγή: newpost.gr

Ετικέτες εκλογες    Δημοσκόπηση   
Κατηγορία Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

diamantos
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Τελευταία Νέα

  • Δημοφιλή

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
  • Σχόλια

  • Απόψεις

  • Tweets

Εθελοντισμός Και Τοπική Αυτοδιοίκηση Της Λίας Γκουντρουμπή Θώμου, Δημ. Συμβουλος 4ης Δημ. Κοινότητας Δήμου Λαρισαίων -…
Iσχυρός Δήμος Με Συμμετοχή Του Πολίτη… Όχι Άπαξ Αλλά Καθημερινά! Του Μάριου Θ. Ξηρομερίτη, Ιατρού - Δημοτική ανεξάρτητη κίνηση Νέ@ Λάρισα
Καμία Επιείκεια Για Τους Επίορκους… Του Απόστολου Παπαπαρίση, Προέδρου ΕΑΑΣ Λάρισας
Πόσοι "Μαλ@κες" Κυκλοφορούν Ανάμεσα Μας; Η Ελλάδα και οι Τομπούλογλου. Όχι οικογενειακώς. Ως είδος. Μια σχέση πολλών,…
Σχόλια
By SDGSEO

Τηλεόραση

Πρόσφατα Σχόλια

HomeΕλλαδαΠροβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ + Αντέχει Η ΝΔ + Καταρρέει Το ΠΑΣΟΚ = Ο Αγώνας Θα Κριθεί Στο 90’ Top of Page

Δημοφιλή

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων